Društvo TečajCPP.com
Društvo za izobraževanje, 
osveščanje in oblikovanje.
Osredek pri Dobrovi 32, 1356 Dobrova
info@tecajcpp.com
Društvo TečajCPP.com
  Domov    Tečaj CPP    Testi CPP    Postanite član TečajCPP.com    FAQ in Ankete Društvo TečajCPP.com
Poiščite na TečajCPP.com 
   
Društvo TečajCPP.com
  :: No, pa začnimo...
Opravljanje vozniškega izpita
O avtošoli
Pomen izrazov
  :: Znaki in označbe
Znaki ki jih dajejo policisti + Triopan
Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo
Svetlobni prometni znaki
Znaki za nevarnost
Znaki za izrecne odredbe
Znaki za obvestila
Dopolnilne table in drugi znaki
Označbe na vozišču
Uporaba rumene luči
  :: Vozilo v prometu
Označevanje udeležencev
Registrske tablice
Tehnični pregledi
Pnevmatike
  :: Uporaba vozil
Prevoz oseb
Prevoz tovora
Vleka
Vožnja in opojne substance
Prometne nesreče in EU poročilo
  :: Vožnja po cesti
Hitrost
Vključevanje na cesto, prehodi za pešce, železniška proga
Križišča
Obračanje in vzvratna vožnja
Ustavitev in parkiranje
Prehitevanje in vožnje mimo
Avtocesta
Vožnja skozi predore
  :: Nasveti
Speljevanje v klancu
Bočno parkiranje
Parkiranje v strmini
  :: Zanimivosti
Slike prometnih nesreč
Izpostavljenost v prometnih nesrečah
Rubrika o predorih je pripravljena v sodelovanju s podjetjem Dars d.d.
  :: Predori
Na predor nas opozarja prometni znak I-21 (na sliki).
Pred predorom nas lahko čaka še znak III-71 (na sliki), ki nam pove na kateri frekvenci bomo lahko poslušali radijsko postajo VAL-202 v predoru. Na te frekvence se v primeru nesreče ali požara vključi tudi operater predora in posreduje informacije in navodila.
Pred in v predoru je hitrost omejena zaradi svetlobne spremembe in občutka utesnjenosti.
Prehitevanje v predoru je prepovedano, razen če je vsako smerno vozišče speljano skozi svojo predorsko cev in je sestavljeno iz več prometnih pasov. Kljub temu je prehitevanje za tovorna vozila večkrat prepovedano.
 
  :: Razlika med enocevnimi in dvocevnimi predori
Izraz enocevni predor pomeni, da poteka cesta skozi eno samo cev in sta smerni vozišči ločeni s črto. V takem predoru se srečujemo.
Izraz dvocevni predor pomeni, da poteka cesta skozi dve cevi, vsako smerno vozišče skozi svojo cev. V takem predoru se ne srečujemo, ampak smemo prehitevati. Ti predori se pojavljajo na avtocestah. V njih so najvišje dovoljene hitrosti višje kot v enocevnih..Če so predori daljši, sta predorski cevi med seboj povezani s prečniki, zgrajene pa so tudi odstavne niše. V odstavni niši lahko ustavimo le ob izrednih dogodkih (okvara vozila) in takoj ugasnemo motor.
 
  :: Vožnja skozi predor
Če veste, da boste na poti vozili skozi predore, poskrbite, da imate brezhibno vozilo in dovolj goriva.
Še preden zapeljemo v predor snemimo sončna očala. Ko zapeljemo v predor podnevi, zapeljemo v temo, če predori niso osvetljeni, ali če vozimo prehitro. To pomeni, da nekaj 10m peljemo na slepo, vidimo samo luči vozila, ki morebiti pelje, ali pa stoji!!! v predoru pred nami. Večinoma pa so predori osvetljeni. Osvetljeni so tako, da se pri predpisani hitrosti oko prilagodi svetlobni spremembi. Ponoči ta osvetlitev pomeni vožnjo v temo, ko vozimo iz predora.
Ker je v predoru na desni strani (ali na obeh v dvocevnem predoru) stena, večina voznikov (tudi zaradi prevelike hitrosti) nagonsko zapelje proti sredini, zato bodimo previdni, če se srečujemo v enocevnem predoru ali prehitevamo v dvocevnem dvopasovnem predoru, sami pa zavestno vozimo po sredini prometnega pasu.
V predoru vozimo s primerno hitrostjo in držimo varnostno razdaljo tudi, če se kolona ustavi. Le tako bomo imeli možnost zapeljati ob desni rob in ustaviti vozilo ter tako omogočiti reševalnemu vozilu prosto pot. Če kolona zelo zmanjša hitrost, prižgimo vse štiri smernike, če se ustavi tudi ugasnimo motor. Upoštevajmo navodila operaterja predora, ki nam jih daje na radijski frekvenci vala 202. Ne zapuščajmo vozila po nepotrebnem.
Če na portalu predora gori rdeča luč, pomeni, da je predor zaprt! Ustavimo pred predorom na skrajno desni oz. če je cesta večpasovna in smo na levem pasu, na skrajno levi strani. Nikakor ne peljimo v predor, saj je v predoru lahko nesreča, požar, itd.
 
  :: Kako ravnamo
V neobičajnih razmerah (kolona se ustavi, nesreča, požar,...) ne reagirajmo panično, temveč:
  če se nam pokvari vozilo v predoru, vklopimo vse štiri smernike, odmaknimo vozilo k desnemu robu ali v odstavno nišo, previdno zapustimo vozilo in pokličemo pomoč preko SOS telefona.
če se je v predoru zgodila nesreča, zapeljimo ob desni rob (ali levi rob), ustavimo vozilo, prižgimo vse štiri smernike in ugasnimo motor. Takoj obvestimo o nesreči operaterja predora preko SOS telefona, ki se nahaja v predoru. Operater bo obvestil policijo in reševalce ter prižgal rdečo luč na portalu. Nudimo prvo pomoč. Če smo sami udeleženi v nesreči prve kategorije takoj zapustimo predor.
če zagori naše vozilo poskusimo priti z vozilom iz predora. Seveda v smeri vožnje! Če to ni mogoče, zapeljimo ob desni rob ali odstavno nišo, takoj zapustimo vozilo, obvestimo operaterja preko SOS telefona in če gre za manjši požar, poskusimo požar pogasiti z aparatom, ki je v predoru. Če je požar prevelik zapustimo predor po najkrajši poti, vendar stran od požara.
če zagori vozilo pred nami, vklopimo vse štiri smernike, zapeljimo ob desni rob, ugasnimo motor, obvestimo nadzorni center in zapustimo predor. Ob gorenju vozil se tvori strupen dim, ki ubija, zato rešujmo sebe, ne vozila!
V takih primerih uporabimo SOS telefon in ne mobilnega! Tako se bodo vsi postopki za reševanje najhitreje izvedli
Če zapuščamo predor brez vozila, pustimo ključe v ključavnici za vžig vozila, da bodo reševalci lahko po potrebi odmaknili vozilo.
 
  :: Umik iz predora
Če moramo peš zapustiti predor to storimo po najkrajši poti. Kako daleč je izhod je označeno z znakom  .

V primeru požara predor zaspuščamo stran od požara ne glede na razdaljo do izhoda. V dvocevnem predoru je najvarneje zapustiti predorsko cev skozi prečnik v sosednjo predorsko cev in tam ob skrajnem robu proti bližjemu izhodu iz predora. Kje je bližji izhod, je označeno na stenah. Če sta izhoda enako oddaljena, izberimo pot proti prometnemu toku.

Previdno! Ko pridemo iz prečnika v sosednji predorski cevi še vedno poteka promet!

 
MySQL Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 4