Društvo TečajCPP.com
Društvo za izobraževanje, 
osveščanje in oblikovanje.
Osredek pri Dobrovi 32, 1356 Dobrova
info@tecajcpp.com
Društvo TečajCPP.com
  Domov    Tečaj CPP    Testi CPP    Postanite član TečajCPP.com    FAQ in Ankete Društvo TečajCPP.com
Poiščite na TečajCPP.com 
   
Društvo TečajCPP.com
  :: No, pa začnimo...
Opravljanje vozniškega izpita
O avtošoli
Pomen izrazov
  :: Znaki in označbe
Znaki ki jih dajejo policisti + Triopan
Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo
Svetlobni prometni znaki
Znaki za nevarnost
Znaki za izrecne odredbe
Znaki za obvestila
Dopolnilne table in drugi znaki
Označbe na vozišču
Uporaba rumene luči
  :: Vozilo v prometu
Označevanje udeležencev
Registrske tablice
Tehnični pregledi
Pnevmatike
  :: Uporaba vozil
Prevoz oseb
Prevoz tovora
Vleka
Vožnja in opojne substance
Prometne nesreče in EU poročilo
  :: Vožnja po cesti
Hitrost
Vključevanje na cesto, prehodi za pešce, železniška proga
Križišča
Obračanje in vzvratna vožnja
Ustavitev in parkiranje
Prehitevanje in vožnje mimo
Avtocesta
Vožnja skozi predore
  :: Nasveti
Speljevanje v klancu
Bočno parkiranje
Parkiranje v strmini
  :: Zanimivosti
Slike prometnih nesreč
Izpostavljenost v prometnih nesrečah
  :: Označevanje udeležencev v cestnem prometu
Uporaba luči in odsevnikov
Spredaj
Zadaj
Na priklopnem vozilu so lahko spredaj bele in zadaj rdeče gabaritne luči. Odsevniki na priklopnem vozilu so spredaj poljubne oblike (razen trikotne) in bele barve. Zadaj so oblike enakostraničnega trikotnika rdeče barve. Če je priklopnik širši od 1,6 m morajo biti tudi spredaj luči bele barve.
Vozniki motornih vozil morajo tudi podnevi voziti s prižganimi zasenčenimi lučmi. Zasenčene luči morajo oddajajti asimetrični svetlobni snop, ki sveti od 40 - 80 m.
Ponoči se praviloma vozi z lučmi z dolgim snopom svetlobe. Luči je treba pravočasno zasenčiti, če prihaja nasproti drugo vozilo, organizirana skupina pešcev oziroma tirno vozilo ali če je spredaj vozeče vozilo tako blizu, da luči z dolgim snopom svetlobe motijo voznika. Ob zasenčenju luči je potrebno prilagoditi hitrost vozila dolžini osvetljenega dela ceste.
Na cesti, osvetljeni s cestno razsvetljavo in v predoru, se ne smejo uporabljati luči z dolgim snopom svetlobe.
Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m.
Zadnje meglenke rdeče barve se uporabljajo samo pri zmanjšani vidljivosti. Kadar nas dohiti drugo vozilo jo je potrebno izključiti.
Na vozišču ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoči in v pogojih zmanjšane vidljivosti vozila na vozišču osvetljeno z lučmi za označevanje vozila. V naseljih zadostuje, da je vozilo osvetljeno z lučmi za označevanje vozila na tisti strani vozila, ki je obrnjeno proti sredini ceste. Označitev vozila ni potrebna, če je cestna razsvetljava taka, da je vozilo dovolj vidno ali če je vozilo na označenem parkirnem prostoru.
Dodatni delovni žarometi na vozilu se lahko vklopijo le za osvetlitev delovnega mesta in ne smejo slepiti ali motiti udeležencev v cestnem prometu.
Opozorilni znaki in varnostne utripalke
Zvočne in svetlobne opozorilne znake lahko uporabi voznik le pri prehitevanju izven naselja, ali kadar je ogrožen sam oziroma je ogrožen kdo drug. Pri prehitevanju v naselju sme praviloma opozarjati le s svetlobnimi opozorilnimi znaki.
Voznik mora vklopiti vse smerne kazalce na vozilu:
 
pri vstopanju ali izstopanju otrok oziroma invalidov v avtobus oziroma v kombinirano vozilo ali iz njega. Mimo ustavljenega vozila, ki je posebej označeno za prevoz otrok, ima vključene vse štiri smerne kazalce in stoji na postajališču, je voznik dolžan voziti z zmanjšano hitrostjo, posebno previdno in po potrebi vozilo tudi ustaviti.
Kadar se vozilo, ki je posebej označeno za prevoz otrok in ima vključene vse štiri smerne kazalce, ker otroci vstopajo ali izstopajo, ustavi na vozišču, vožnja mimo ni dovoljena.
  če opozarja druge udeležence v cestnem prometu na nevarnost na cesti. Posebno, če je zadnji v koloni vozil, ki je obstala na cesti izven naselja.
  če vozi vzvratno.
če vozi s hitrostjo, ki je več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na delu ceste.
če dvosledno vozilo obstane zaradi okvare, prometne nesreče ali drugega vzroka na cesti.
Tovorna motorna vozila
Tovorna motorna vozila, pri katerih nosilnost presega 5 ton ali so daljša od desetih metrov, morajo biti označena z dodatno tablo pravokotne oblike, ki odseva svetlobo. Tabla za označevanje tovornih vozil, katerih dolžina ne presega desetih metrov, je rumene barve z rdečimi poševnimi črtami.
Tabla za označevanje tovornih vozil, katerih dolžina presega deset metrov, je rumene barve z rdečim robom.
Prevozi nevarnih snovi
Vozila, ki prevažajo nevarne snovi predstavljajo v primeru prometne nezgode človeku in okolju veliko večjo nevarnost kot običajna vozila. Vozila, ki prevažajo nevarne snovi morajo biti ustrezno označena. V primeru nezgode ali izliva nevarne snovi med vožnjo je voznik dolžan obvesti policijo. V primeru okvare vozila, ki prevaža nevarne snovi, se kraj zavaruje z dvema varnostnima trikotnikoma. Če pripeljemo do nesreče v kateri je udeleženo vozilo, ki prevaža nevarne snovi, sporočimo tudi številke s table, ki označuje nevarno snov.
Vozila ki prevažajo nevarne snovi so označena:
  ::  Več o označevanju udeležencev v cestnem prometu...
MySQL Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 4